Бајага представио стихове наших живота

Књига “Водич кроз снове” и нови албум Момчила Бајагића Бајаге представљени у Звездара театру

ИМАМ мало трему, зато што ми је ово прва књига у животу, а албум ми је дванаести, па ми је онда лакше – рекао је у уторак кратко Момчило Бајагић Бајага на сцени Звездара театра, на промоцији своје књиге песама “Водич кроз снове” и новог албум “Даљина, дим и прашина”, у издању Компаније “Новости, а у сарадњи са концертном агенцијом “Лонг плеј”.

А онда је узео гитару у руке, и на свој начин се захвалио пријатељима, колегама и обожаватељима, који су испунили места у позоришту. Уз пратњу гитаристе из “Инструктора” Марка Нјежића, запевао је насловну ствар са новог албума: “Даљина, дим и прашина”. Јединствени и “несавршени” Бајагин глас одјекнуо је салом и подсетио све присутне зашто је овај музичар и песник постао легенда и омиљен, скоро тридесет година. Посебан глас који је на свој начин обојио историју нашег рокенрола, како је у среду на промоцији рекао академик Душан Ковачевић.

Бајагина књига је од четвртка у продаји на свим киосцима, по цени од 450 динара, а уз њу се добија на поклон нови диск.

Осим чланова бенда, Мирослава Цветковића, Александра Локнера, Жике Миленковића, Чеде Мацуре, на представљању овог Бајагиног пакета снова, који је од среде на свим киосцима, по цени од 450 динара, били су Бора Ђорђевић, Миша Алексић, Корнелије и Александра Ковач, Дејан Цукић, Жика Јелић, Ненад Милосављевић (Неша Галија), Мирјана Бобић Мојсиловић…

– Овај “Водич кроз снове” је водич кроз наш живот, кроз наших тридесет година снова који су често били и тешки и тмурни, а он се потрудио да их пева и дочара на свој начин. На Београд су насртали са свих страна, свим средствима. Један велики и опасан напад се дешавао нарочито током деведесетих година – напад примитивизма у музици. Ова књига је, баш као и његова музика, драгоцена одбрана Београда – рекао је Ковачевић.

Бајага је, по речима професора Александра Јеркова, показао да поезија има смисла и да је потребна овом свету.

– Бајага није само изврстан уметник и музичар него и песник лиричар, и то песник од реда оних старих који су некад и зачели историју песништва на овом делу земаљске кугле. Уз песнички дар и занос има и способност која је ретка код песника: комуникацију са публиком. Из понеке његове риме, досетке, ситног штоса, одједном се одвоји посебна нијанса, нит за коју знате да је стварно песничка и лирска, и онда такав стих запамтите као саставни део свог живота. А кад стихови постану део ваших живота, шта ћете више и боље – рекао је Јерков.

Угледни новинар и публициста Петар Поповић подсетио је на то да се Бајагин први албум “Позитивна географија” појавио 1984, у години у којој су у свету, а и код нас објављене неке од најбољих плоча у музичкој историји.

– Са новим албумом Момчило се делимично враћа на неке позиције које је дотакнуо на “Позитивној географији”. Тамо је носио позитивизам и надахнуће своје 24 године и освојио нас једном заувек. Нјегове песме су амајлије, кодови са којима су генерације одрастале, а неки клинци у гаражама веровали да са та два-три акорда и са гитаром могу променити свет – закључио је Поповић.

Издавањем “Водича кроз снове”, по речима извршног директора Компаније “Новости” Александра Бацковића, наша кућа је свом ђердану додала један нови бисер.

– Сударање Бајаге и “Вечерњих новости” је свакодневно. Све што је овај талентовани човек до сада радио – 12 албума, концерте, промоције, турнеје – све су то “Новости” испратиле. Он није издавао албуме сваке године. Нове песме, па и ову књигу, објављивао је тада када је имао шта да каже, и у томе је његова величина – казао је Бацковић.

А да су Бајагине песме чиста поезија, уверили су се сви присутни када је на сцену Звездара театра ступио наш прослављени глумац и редитељ Лазар Ристовски и надахнуто одрецитовао бајковити “Руски воз”.

БОРА ЂОРЂЕВИЋ

– ЈоШ док је био у “Чорби”, Бајага је једини био привилегован да, осим мене, пише текстове и да они буду објављени. То само говори да је одличан песник, што се види и по песми “Руски воз”, која је мени омиљена.

НЕНАД МИЛОСАВЉЕВИЋ

– Бајага је озбиљан аутор и све што уради на високом је нивоу. Читавом својом каријером доказао је ко је, време је рекло све, то је врхунска уметност. Емотивно сам везан за његове сјајне песме, као што су “Плави сафир”, “Зажмури”…

КОРНЕЛИЈЕ КОВАЧ

– Шта да се каже: Бајага је Бајага. Зна се да то није нешто што је пролазно, то остаје. Он ће увек са својом поезијом и музиком да буде близак слушаоцима, а то је најбитније. Оптимизам који шири кроз своје текстове и музику помаже људима да преживе.

ЖИКА ЈЕЛИЋ

– Пратим га од почетка. Добар потез је што је спојио најновији диск и књигу изабраних песама. Бајага је комплетан аутор, човек који је имао шта да каже и имаће и убудуће. Необично га ценим и волим. Хвала му за добру музику.