Knjiga „Zašto bih ćutao“ u izdanju „Novosti“

Hronika u 120 priča Borisava Jovića. Od Tita do Miloševića, od Osme sednice do Haškog tribunala

U PITANJU je uzbudljiv i pun život u Srbiji, o kome u knjizi ima više svedočenja nego stranica, rekao je književnik Milovan Vitezović na promociji knjige Borisava Jovića „Zašto bih ćutao“, u izdanju Kompanije „Novosti“. Na 270 stranica, kroz 120 priča, autor je, kako sam tvrdi, otkrio činjenice o prelomnim događajima poslednje decenije 20. veka u našoj zemlji.

Mnogi detalji iz turbulentnih vremena, od Tita do Miloševića, od Osme sednice KPJ do Haškog tribunala, o raspadu zemlje i građanskom ratu, kao i događajima koji su im prethodili, zabeleženi su u Jovićevoj hronici. Privrednik i diplomata, bivši jugoslovenski lider, predsednik Predsedništva SFRJ od maja 1990. do maja 1991. godine, u svom delu, osim o istorijskim činjenicama, događajima i ljudima važnim za tadašnje političke prilike u zemlji, piše i o detinjstvu, odrastanju, iskustvu privrednika…

– Bilo je neizbežno da pomenem ličnosti poput Josipa Broza Tita, Edvarda Kardelja, Ivana Stambolića, Slobodana Miloševića, ali tu su i mnoge nepoznate ličnosti, a veoma važne za Srbiju u tom momentu – kaže Jović. – A o onome što sam ovde napisao, nikada nikome nisam govorio. Tu ćete pronaći zapise o pojedinim događajima, atmosferu koja je vladala, nasrtanje svetskih moćnika na sudbinu naše zemlje, kao i o još mnogo toga o čemu nije smelo da se priča dok se događalo. Tu su i odgovori na mnoga pitanja, pa i šta me je spaslo od robijanja u Sheveningenu, ili zašto je sadašnje vođstvo SPS-a prekinulo svaki kontakt sa mnom 2007. godine.

Čitaoci mogu da saznaju i kakav je zavet Milošević dao sebi pred Osmu sednicu i da li je od generala Veljka Kadijevića tražio da izvede vojnu udar.

Osim priča iz političkog života, u knjizi „Zašto bih ćutao“ Jović je zabeležio i različite događaje iz svakodnevnog života, a za koje se nada da će mnoge zabaviti i nasmejati. – Nisam imao dilemu oko izdavanja Jovićeve knjige jer je on imao interesantan život i bio je na visokim položajima, a nadam se da će biti nastavljena jer ima još događaja o kojima Jović može nešto da kaže – rekao je Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“.

– Među epizodama koje su zabeležene na ovim stranicama posebno je zanimljiva jedna iz osetljivog perioda, vremena ustavnih promena 1989. godine. Nisam znao da je, tada, zapravo na Jovićevo insistiranje i njegovom upornošću, proguran amandman 47 na ustavne promene kojim se menja deo gde se Srbiji ponovo daje pravo da donosi odluke bez saglasnosti pokrajina.

Delo „Zašto bih ćutao“ u prodaji je na kioscima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, po ceni od 450 dinara.

REKORDI OD 2004. godine, od kada „Novosti“ razvijaju sopstveno izdavaštvo, objavljeno je 211 naslova, prodato je više od sedam miliona knjiga. Knjigom Žarka Lauševića „Godina prođe, dan nikad“ štampanoj u 350.000 primeraka, Kompanija „Novosti“ oborila je sve rekorde, a glumčeva ispovest postala je jedan od najprodavanijih naslova u poslednjih pola veka.