Књига „Зашто бих ћутао“ у издању „Новости“

Хроника у 120 прича Борисава Јовића. Од Тита до Милошевића, од Осме седнице до Хашког трибунала

У ПИТАЊУ је узбудљив и пун живот у Србији, о коме у књизи има више сведочења него страница, рекао је књижевник Милован Витезовић на промоцији књиге Борисава Јовића „Зашто бих ћутао“, у издању Компаније „Новости“. На 270 страница, кроз 120 прича, аутор је, како сам тврди, открио чињенице о преломним догађајима последње деценије 20. века у нашој земљи.

Многи детаљи из турбулентних времена, од Тита до Милошевића, од Осме седнице КПЈ до Хашког трибунала, о распаду земље и грађанском рату, као и догађајима који су им претходили, забележени су у Јовићевој хроници. Привредник и дипломата, бивши југословенски лидер, председник Председништва СФРЈ од маја 1990. до маја 1991. године, у свом делу, осим о историјским чињеницама, догађајима и људима важним за тадашње политичке прилике у земљи, пише и о детињству, одрастању, искуству привредника…

– Било је неизбежно да поменем личности попут Јосипа Броза Тита, Едварда Кардеља, Ивана Стамболића, Слободана Милошевића, али ту су и многе непознате личности, а веома важне за Србију у том моменту – каже Јовић. – А о ономе што сам овде написао, никада никоме нисам говорио. Ту ћете пронаћи записе о појединим догађајима, атмосферу која је владала, насртање светских моћника на судбину наше земље, као и о још много тога о чему није смело да се прича док се догађало. Ту су и одговори на многа питања, па и шта ме је спасло од робијања у Схевенингену, или зашто је садашње вођство СПС-а прекинуло сваки контакт са мном 2007. године.

Читаоци могу да сазнају и какав је завет Милошевић дао себи пред Осму седницу и да ли је од генерала Вељка Кадијевића тражио да изведе војну удар.

Осим прича из политичког живота, у књизи „Зашто бих ћутао“ Јовић је забележио и различите догађаје из свакодневног живота, а за које се нада да ће многе забавити и насмејати. – Нисам имао дилему око издавања Јовићеве књиге јер је он имао интересантан живот и био је на високим положајима, а надам се да ће бити настављена јер има још догађаја о којима Јовић може нешто да каже – рекао је Ратко Дмитровић, генерални директор и главни уредник Компаније „Новости“.

– Међу епизодама које су забележене на овим страницама посебно је занимљива једна из осетљивог периода, времена уставних промена 1989. године. Нисам знао да је, тада, заправо на Јовићево инсистирање и његовом упорношћу, прогуран амандман 47 на уставне промене којим се мења део где се Србији поново даје право да доноси одлуке без сагласности покрајина.

Дело „Зашто бих ћутао“ у продаји је на киосцима у Србији, Републици Српској и Црној Гори, по цени од 450 динара.

РЕКОРДИ ОД 2004. године, од када „Новости“ развијају сопствено издаваштво, објављено је 211 наслова, продато је више од седам милиона књига. Књигом Жарка Лаушевића „Година прође, дан никад“ штампаној у 350.000 примерака, Компанија „Новости“ оборила је све рекорде, а глумчева исповест постала је један од најпродаванијих наслова у последњих пола века.