IZJAVA O KONVERZIJI

 

Sva plaćanja biće izvršena u lokalnoj valuti Republike Srbije – dinar (RSD).

Za informativni prikaz cena u drugim valutama koristi se srednji kurs Narodne Banke Srbije.

Iznos za koji će biti zadužena Vaša platna kartica biće izražen u Vašoj lokalnoj valuti kroz konverziju u istu po kursu koji koriste kartičarske organizacije, a koji nama u trenutku transakcije ne može biti poznat.

Kao rezultat ove konverzije postoji mogućnost neznatne razlike od originalne cene navedene na našem sajtu.

Poštovani kupci,

Najpre Vam se zahvaljujemo što ste odlučili da kupite “KNJIGE.NOVOSTI.RS” proizvode. Potrudićemo se da Vam pružimo svu neophodnu podršku i pomoć prilikom kupovine naših proizvoda.

Menadžerski tim, “KNJIGE.NOVOSTI.RS”

 

OPŠTI USLOVI KORIŠĆENJA I KUPOVINE

Posetom ili kupovinom u Internet prodavnici “KNJIGE.NOVOSTI.RS” prihvatate “Opšte uslove poslovanja” koji su navedeni u daljem tekstu. Molimo Vas da ih pažljivo pročitate i upoznate se sa pravilima koja primenjujemo.

Internet prodavnica na sajtu “https://www.knjige.novosti.rs”  je isključivo vlasništvo:

“Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD”, Beograd, Trg Nikole Pašića 7, matični broj: 07040962 , PIB: 100002348 , koje zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja vrši izmene i dopune ovih uslova. Zato Vas molimo da prilikom svake kupovine ponovo pročitate naše uslove.

 

Komunikacija elektronskim putem

Kada posetite Internet prodavnicu “KNJIGE.NOVOSTI.RS”   ili nam posaljete e-mail poruku, komunicirate sa nama elektronskim putem. Prihvatanjem ovih Opštih uslova saglasni ste da sa nama komunicirate elektronskim putem. Naša komunikacija prema vama ce biti putem elektronske pošte (e-mail), obaveštenjima koja ćemo objavljivati na ovom sajtu ili na broj telefona koji ostavite.

 

Upotreba internet sajta

Nije dozvoljeno na bilo koji način menjati sadržaj ovog sajta, niti ga reprodukovati ili javno prikazivati, izvoditi i distribuirati.

“Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD” zadržava pravo da može u svako vreme, bez prethodne najave, promeniti podatke prikazane na ovoj internet stranici  kao i na bilo kojoj drugoj stranici sajta. Posetioci sajta “KNJIGE.NOVOSTI.RS”  nemaju pravo da jednostrano menjaju uslove korišćenja, a svaka eventualna izmena je nevažeća osim u slučaju da se obe strane saglase pisanim putem.

 

Prilikom upotrebe našeg internet sajta nije dozvoljeno da:

Ometate ili onemogućavate bilo koje funkcije povezane sa sigurnošću na sajtu ili funkcije koje sprečavaju ili ograničavanju upotrebu ili kopiranje sadržaja  dostupnih na sajtu

objavljujete ili prenosite na naš internet sajt svaki materijal koji je preteći, klevetnički, nepristojan, uvredljiv, pornografski, zlostavljački, koji može inicirati rasnu mržnju, diskriminacioni, preteći, izazivački, koji krši poverenje, koji krši privatnost ili koji može da uzrokuje uznemiravanje ili neprijatnost

dajete netačne informacije koje se tiču ličnih podataka u vašem profilu

koristite tuđe lične podatke bez dozvole te osobe ili lažno predstavljate, da istupate u ime trećeg lica, firme ili organizacije

se bavite bilo kakvim aktivnostima koje nisu u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije i svim drugim međunarodnim konvencijama i propisima koje uređuju oblast komunikacije i trgovine putem interneta

modifikujete, ometate, presrećete ili hakujete internet sajt u cilju njegovog onesposobljavanja

koristite specijalizovane programe radi preuzimanja sadržaja sa sajta

Ako prekršite bilo koji od gore navedenih uslova, mi Vas možemo sprečiti da koristite ovaj internet sajt trajno ili privremeno. Takođe možemo preduzeti i druge mere, kao što su prijava nadležnim državnim organima, slanje upozorenja ili podnošenje tužbe.

 

Izjava o zastiti privatnosti

U ime  kompanije “Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD” obavezujemo se da ćemo čuvati privatnost svih naših kupaca. Prikupljamo samo neophodne, osnovne podatke o kupcima/korisnicima i podatke neophodne za poslovanje i informisanje korisnika u skladu sa dobrim poslovnim običajima i u cilju pružanja kvalitetne usluge. Dajemo kupcima mogućnost izbora uključujući mogućnost odluke da li žele ili ne da se izbrišu sa mailing lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi podaci o korisnicima/kupcima se strogo čuvaju i dostupni su samo zaposlenima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi zaposleni u “Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD” (i poslovni partneri) koji imaju pristup ovim podacima odgovorni su za poštovanje načela zaštite privatnosti.

Ukoliko ste registrovani korisnik i ne želite da primate promotivne poruke koje možemo poslati na vaš e-mail, molimo Vas da nas o tome obavestite na e-mail: internet@novosti.rs .

 

Intelektualna svojina

Sadržaj prikazan na ovom sajtu kao što su stranice, dizajnerski elementi (dugmići, ikonice i sl), tekstovi, fotografije, logotipi, audio i softver su vlasništvo Internet prodavnice „ knjige.novosti.rs” ili njegovih dobavljača i ne mogu se koristiti bez predhodne saglasnosti “Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD”. Ukoliko za sadržaj koji se nalazi na “KNJIGE.NOVOSTI.RS” smatrate da je vaš i da je zloupotrebljen, molimo Vas da nas kontaktirate u cilju utvrdivanja intelektualne svojine. Sve informacije dostupne na internet stranama isključivo su informativnog karaktera, ne smeju se koristiti u komercijalne svrhe niti distribuirati trećim licima.

 

Cene proizvoda

“Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD” se obavezuje da će prihvatiti svaku cenu po kojoj ste napravili narudžbenicu bez obzira da li se cena proizvoda promenila nakon kreiranja narudžbenice. “Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD” ima pravo da otkaže narudžbenicu uz slanje e-mail obaveštenja potrošaču ukoliko je došlo do grube greške prilikom postavljanja cene na sajtu, npr. umesto 10.000,00 RSD je navedena cena 100,00 RSD i sl. Sve cene u Internet prodavnici izražene su u dinarima (RSD) sa obračunatim PDV-om.

 

Radno vreme

Radno vreme On-line prodavnice „ knjige.novosti.rs” je od 00-24 , 7 dana u nedelji. U slučaju tehničkih problema ili tokom zahvata redovnog održavanja sajt može biti u kraćem vremenskom periodu nedostupan, o čemu ćete biti obavešteni.

Radno vreme kancelarije je od 09 do 17 radnim danima dok subotom i nedeljom kacelarija ne radi.

 

Odricanje od odgovornosti

Delimična ili potpuna neprimenjivost ili nezakonitost određene odredbe ovih Uslova, neće uticati na punovažnost ostalih odredbi koje ostaju na snazi u celini. Neprimenjiva ili nezakonita odredba će biti zamenjena drugom odgovarajućom odredbom. Saglasni ste da vaša prava i obaveze proistekle iz ovih Uslova korisćenja ne možete preneti na treća lica bez izričitog pismenog odobrenja “Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD”.

“Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD” se obavezuje da će se ponašati kao odgovoran trgovac i da će redovno tj. svakodnevno ažurirati stanje svih proizvoda prikazanih u našoj Internet prodavnici. Ipak, zbog različitih razloga koje ne možemo u potpunosti kontrolisati ne možemo stoprocentno garantovati kupcima da je svaki proizvod koji su on-line naručili ili platili dostupan. Ukoliko se to desi odričemo se odgovornosti za moguću štetu zbog gubitka vremena naših kupaca i indirektnih događaja koji iz toga mogu nastupiti, a u kojima bi kupac smatrao da su nastali zbog gore pomenutog razloga.

“Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD” maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na ovom sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, specifikacijama, fotografijama i cenama. Ipak, ne možemo garantovati da su sve navedene informacije i fotografije artikala na ovom sajtu u potpunosti tačne.

 

NAČIN KUPOVINE U INTERNET PRODAVNICI KNJIGE.NOVOSTI.RS

“KNJIGE.NOVOSTI.RS”je Internet prodavnica koja posluje u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini i svim ostalim važećim zakonima i propisima u Republici Srbiji. Detaljni uslovi kupovine navedeni su u sledećem tekstu. Molimo Vas da se upoznate sa njima pre nego što obavite kupovinu:

 

NARUČIVANJE

Za naručivanje proizvoda iz ponude Internet prodavnice “KNJIGE.NOVOSTI.RS” potrebno je da ispratite sledeće korake:

1.Pristupanje e-prodavnici

2.Odabir proizvoda koji želite da kupite

3.Dodavanje proizvoda u korpu

4.Pregled korpe

5.Popunjavanje obrasca i unos svih neophodnih podataka

6.Naručivanje

7.Plaćanje

 

Plaćanje

“KNJIGE.NOVOSTI.RS” podržava sledeće načine plaćanja:

Plaćanje kreditnim i debitnim karticama

Nakon kreiranja narudžbenice program Vas vodi na sigurnu stranicu BANKA INTESA gde ćete uneti Vaše podatke sa kartice i tako izvršiti plaćanje. Ovaj način plaćanja podrazumeva da se nakon potvrde porudžbenice sredstva rezervišu na Vašoj kartici. Sredstva se skidaju sa Vaše kartice kada se proizvodi izdvoje i pripreme za slanje.

Napomena za korisnike kreditnih kartica: Uređaje nije moguće platiti na rate bez kamate osim ukoliko je to posebno naznačeno ili omogućeno u formi plaćanja.

Uplatnicom na šalteru banke ili pošte

Ovaj način plaćanja podrazumeva da nakon potvrde narudžbenice, na šalteru banke ili pošte izvršite uplatu iznosa sa narudžbenice na naš račun a sve prema jasnim instrukcijama koje ste dobili putem mail-a na dresu koju ste ostavili pri poručivanju.

 

E-bankingom

Ovaj način plaćanja podrazumeva da nakon što potvrdite svoju narudžbenicu, putem svog E – banking naloga izvršite plaćanje iznosa sa narudžbenice. Svi detalji u vezi plaćanja sa jasno naznačenim instrukcijama biće Vam poslati na e-mail nakon Vaše potvrde narudžbenice.

Napomena:

U slučaju plaćanja putem e-banking-a, virmanom ili uplatnicom ukoliko ne izvršite plaćanje po narudžbenici u roku od 24 sata od njenog kreiranja, ista će biti stornirana i obrisana. Nakon isteka perioda od 24 sata plaćanje po toj narudžbenici nije moguće, ali možete nas kontaktirati radi provere I potom napraviti novu narudžbenicu i izvršiti uplatu po njoj u istom roku.

 

ZAŠTITA POVERLJIVIH PODATAKA O TRANSAKCIJI

Prilikom plaćanja karticom putem interneta, unos podataka kartice se vrši na zaštićenoj stranici Banke, a prenos preko interneta u zaštićenoj (kriptovanoj) formi korišćenjem SSL protokola i PKI sistema kao trenutno najsavremenije kriptografske tehnologije.

Sigurnost podataka prilikom kupovine garantuje procesor platnih kartica, Banka Intesa AD –  NestPay pejment gejtvej. Kompletni proces naplate se obavlja na stranicama banke. Niti jednog trenutka podaci o platnoj kartici nisu dostupni našem sistemu.

 

ISPORUKA

“Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD” vrši isporuku robe isključivo na teritoriji Republike Srbije  (osim KIM zbog nemogućnosti isporuke) kurirskom službom u zavisnosti od procene i odluke “Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD”  za svaku konkretnu narudžbinu posebno a sve u skladu sa mogućnostim i zahtevima procesa rada kod “Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD”.

Isporuka van teritorije Republike Srbije nije moguća.

Troškovi isporuke robe padaju na teret kupca.

Rok isporuke u skladu sa zakonom o zaštiti potrošača je 30 dana, ali u skladu sa dobrom poslovnom praksom “Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD” će se potruditi da izvrši isporuku u roku od 7 dana.

Kurirska služba koja će vršiti isporuku robe je XXXX.

Prilikom preuzimanja pošiljke potrebno je potpisati adresnicu i račun-otpremnicu. Dostava naručenih proizvoda iz narudžbenice se obavlja po evidentiranju Vaše uplate.

Kako u praksi uručenje moze biti i brže, a da ne bi svaki dan iščekivali kurira i pošiljku, prilikom predaje vaše pošiljke kurirskoj službi poslaćemo Vam e-mail obaveštenja da smo pošiljku poslali.

Isporuka za teritoriju Republike Srbije se vrši od 8 do 16, potrebno je da na dan isporuke, o čemu Vas obaveštavamo, obezbedite da na adresi bude osoba koja može preuzeti pošiljku. Ukoliko Vas kurir ne pronađe na adresi pokušaće da Vas kontaktira na broj telefona koji ste nam ostavili u formi porudžbenice. Isporuka se pokušava 2 puta, posle čega se proizvod vraća “KNJIGE.NOVOSTI.RS” prodavnici.

Ukoliko niste sigurni da ćete u periodu isporuke biti na adresi isporuke, preporuka je da se ostavi adresa na kojoj je moguće isporučiti proizvod.

Na ekranu gde ostavljate svoje lične podatke imate polje za komentar, molimo da tu upišete detalje o mestu/adresi isporuke kao što su: sprat, broj stana ili apartmana I slično. Ipak, imajte u vidu da isporuku vrši kurirska služba, tako da je potrebna i doza fleksibilnosti.

 

REKLAMACIJE

U slučaju da imate reklamaciju na proizvod budite slobodni da nas kontaktirate. Budite sigurni da smo spremni da rešimo nastalu situaciju pod uslovom da su ispunjeni svi neophodni zakonski uslovi.

“Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD” ne preuzima odgovornost za fizički oštećene proizvode ili proizvode koji su oštećeni nenamenskim korišćenjem.

Budite sigurni da ćemo sve opravdane reklamacije prihvatiti i u zavisnosti od Vaših zahteva vratiti novac ili zameniti.

Prijave reklamacija kao i detaljne informacije o pravima i obavezama kupaca možete zatražiti putem telefona i slanjem reklamacionog lista (klikom na ovaj link možete preuzeti reklamacioni list) na e-mail adresu:  „internet@novosti.rs” sa napomenom REKLAMACIJA.

Po prijemu proizvoda, “Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD” utvrdiće da li je proizvod neoštećen. Kupac odgovara za neispravnost ili oštećenje proizvoda koji su rezultat neadekvatnog rukovanja proizvodom, tj. kupac je isključivo odgovoran za umanjenu vrednost proizvoda koja nastane kao posledica rukovanja robom na način koji nije adekvatan. Ukoliko se utvrdi da je nastupilo oštećenje proizvoda krivicom kupca, odbiće se vraćanje cene i proizvod će mu biti vraćen na njegov trošak.

 

PRAVO KUPCA NA ODUSTANAK

Popunjavanjem obrasca i kompletiranjem postupka kupovine u internet prodavnici “KNJIGE.NOVOSTI.RS”koji je opisan u odeljku NAČIN KUPOVINE U INTERNET PRODAVNICI  ovih Opštih uslova vi prihvatate ponudu “Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD” i zaključujete ugovor o kupoprodaji elektronskim putem.

Svaki kupac koji zaključi ugovor popunjavanjem obrasca i kompletiranjem postupka kupovine u internet prodavnici ima pravo da odustane od ovako zaključenog ugovora u roku od 14 dana od dana kad je preuzeo proizvod, bez obaveze navođenja razloga. U tom slučaju troškovi vraćanja proizvoda I novca idu na teret kupca, a kupac je obavezan da robu vrati u kompletnom, ispravnom i neiskorišćenom stanju i u originalnom, neoštećenom pakovanju zajedno sa pratećomm dokumentacijom koja se sastoji iz račun-otpremnice.

Kako bi kupac ostvario ovo pravo, neophodno je da popuni obrazac o odustanku od kupovine (klikom na ovaj link otvara Vam se Obrazac) i pošalje ga na e-mail adresu internet@novosti.rs  sa napomenom ODUSTAJANJE OD UGOVORA. Kupac je dužan da proizvod vrati bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 od dana kada je poslao obrazac za odustanak. Po isteku roka od 14 dana od dana kada je poslao obrazac za odustanak, kupac gubi pravo na odustanak od ugovora.

Ukoliko kupac ne ispoštuje sve navedeno neće imati pravo na odustanak od ugovora I povraćaj sredstava.

Po prijemu proizvoda, “Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD” utvrdiće da li je proizvod ispravan i neoštećen. Kupac odgovara za neispravnost ili oštećenje proizvoda koji su rezultat neadekvatnog rukovanja proizvodom, tj. kupac je isključivo odgovoran za umanjenu vrednost proizvoda koja nastane kao posledica rukovanja robom na način koji nije adekvatan. Ukoliko se utvrdi da je nastupilo oštećenje proizvoda krivicom kupca, odbiće se vraćanje cene i proizvod će mu biti vraćen na njegov trošak.

 

POVRAĆAJ KUPLJENE ROBE

Troškove vraćanja robe i novca snosi kupac, sem u slučajevima kada kupac dobije neispravan ili pogrešan artikal (nesaobraznost proizvoda).

Kupac je obavezan da robu, u zavisnosti od razloga vraćanja, vrati u kompletnom i fizički ispravnom stanju i pakovanju, zajedno sa pratećom dokumentacijom koja se sastoji iz račun-otpremnice, kao i originalnog uredno popunjenog Reklamacionog lista ili Obrasca za Odustajanje od ugovora.

Prilikom preuzimanja pošiljke potrebno je da vizuelno pregledate paket da slučajno ne postoje neka vidna oštećenja.

Ukoliko primetite da je transportna kutija značajno oštećena i posumnjate da je proizvod možda oštećen, odbijte prijem pošiljke i odmah nas obavestite.

Ukoliko je pošiljka naizgled bez oštećenja, slobodno preuzmite pošiljku i potpišite kuriru adresnicu i račun-otpremnicu.

Dužni ste da vodite računa da li Vam je isporučen odgovarajući broj artikala naznačen na adresnici kurirske službe koju prilikom preuzimanja pošiljke potpisujete, jer sve što potpišete smatra se isporučenim i u takvim slučajevima “Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD” neće biti odgovoran za eventualne kvantitativne nedostatke.

 

POVRAĆAJ SREDSTAVA

U slučaju vraćanja robe i povraćaja sredstava kupcu koji je prethodno platio platnom karticom, a bez obzira na razlog vraćanja, “Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD” je u obavezi da povraćaj vrši isključivo preko VISA, EC/MC i Maestro metoda plaćanja, što znači da će banka na zahtev prodavca obaviti povraćaj sredstava na račun korisnika kartice.

U slučaju vraćanja robe i povraćaja sredstava kupcu koji je platio na račun “Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD” virmanom ili uplatnicom, takav kupac je dužan da na zahtev operatera dostavi privrednom društvu “Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD” broj tekućeg računa kako bismo mogli da izvršimo povraćaj sredstava.

 

ZAŠTITA PRAVA POTROŠAČA

Sva prava koja potrošač ima po Zakonu o zaštiti potrošača  i usvojenim pravilnicima možete pogledati na linkovima: Zakon o zaštiti potrošača, Pravilnik o radu tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova, Pravilnik o obliku i sadržini obrasca za odustanak od ugovora na daljinu ili ugovora koji se zaključuje izvan poslovnih prostorija. Ukoliko Vam neke odredbe nisu jasne možete kontaktirati neko od zvanično Evidentiranih društava i saveza koji su upisani u registar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija – sektor za zaštitu potrošača.