ИЗЈАВА О КОНВЕРЗИЈИ

 

Сва плаћања биће извршена у локалној валути Републике Србије – динар (РСД).

За информативни приказ цена у другим валутама користи се средњи курс Народне Банке Србије.

Износ за који ће бити задужена Ваша платна картица биће изражен у Вашој локалној валути кроз конверзију у исту по курсу који користе картичарске организације, а који нама у тренутку трансакције не може бити познат.

Као резултат ове конверзије постоји могућност незнатне разлике од оригиналне цене наведене на нашем сајту.

Поштовани купци,

Најпре Вам се захваљујемо што сте одлучили да купите “КЊИГЕ.НОВОСТИ.РС” производе. Потрудићемо се да Вам пружимо сву неопходну подршку и помоћ приликом куповине наших производа.

Менаџерски тим, “КЊИГЕ.НОВОСТИ.РС”

 

ОПШТИ УСЛОВИ КОРИШЋЕЊА И КУПОВИНЕ

Посетом или куповином у Интернет продавници “КЊИГЕ.НОВОСТИ.РС” прихватате “Опште услове пословања” који су наведени у даљем тексту. Молимо Вас да их пажљиво прочитате и упознате се са правилима која примењујемо.

Интернет продавница на сајту “https://www.knjige.novosti.rs”  је искључиво власништво:

“Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД”, Београд, Трг Николе Пашића 7, матични број: 07040962 , ПИБ: 100002348 , које задржава право да без претходног обавештавања врши измене и допуне ових услова. Зато Вас молимо да приликом сваке куповине поново прочитате наше услове.

 

Комуникација електронским путем

Када посетите Интернет продавницу “КЊИГЕ.НОВОСТИ.РС”   или нам посаљете е-маил поруку, комуницирате са нама електронским путем. Прихватањем ових Општих услова сагласни сте да са нама комуницирате електронским путем. Наша комуникација према вама це бити путем електронске поште (е-маил), обавештењима која ћемо објављивати на овом сајту или на број телефона који оставите.

 

Употреба интернет сајта

Није дозвољено на било који начин мењати садржај овог сајта, нити га репродуковати или јавно приказивати, изводити и дистрибуирати.

“Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД” задржава право да може у свако време, без претходне најаве, променити податке приказане на овој интернет страници  као и на било којој другој страници сајта. Посетиоци сајта “КЊИГЕ.НОВОСТИ.РС”  немају право да једнострано мењају услове коришћења, а свака евентуална измена је неважећа осим у случају да се обе стране сагласе писаним путем.

 

Приликом употребе нашег интернет сајта није дозвољено да:

Oметате или онемогућавате било које функције повезане са сигурношћу на сајту или функције које спречавају или ограничавању употребу или копирање садржаја  доступних на сајту

објављујете или преносите на наш интернет сајт сваки материјал који је претећи, клеветнички, непристојан, увредљив, порнографски, злостављачки, који може иницирати расну мржњу, дискриминациони, претећи, изазивачки, који крши поверење, који крши приватност или који може да узрокује узнемиравање или непријатност

дајете нетачне информације које се тичу личних података у вашем профилу

користите туђе личне податке без дозволе те особе или лажно представљате, да иступате у име трећег лица, фирме или организације

се бавите било каквим активностима које нису у складу са важећим законима Републике Србије и свим другим међународним конвенцијама и прописима које уређују област комуникације и трговине путем интернета

модификујете, ометате, пресрећете или хакујете интернет сајт у циљу његовог онеспособљавања

користите специјализоване програме ради преузимања садржаја са сајта

Ако прекршите било који од горе наведених услова, ми Вас можемо спречити да користите овај интернет сајт трајно или привремено. Такође можемо предузети и друге мере, као што су пријава надлежним државним органима, слање упозорења или подношење тужбе.

 

Изјава о застити приватности

У име  компаније “Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД” обавезујемо се да ћемо чувати приватност свих наших купаца. Прикупљамо само неопходне, основне податке о купцима/корисницима и податке неопходне за пословање и информисање корисника у складу са добрим пословним обичајима и у циљу пружања квалитетне услуге. Дајемо купцима могућност избора укључујући могућност одлуке да ли желе или не да се избришу са маилинг листа које се користе за маркетиншке кампање. Сви подаци о корисницима/купцима се строго чувају и доступни су само запосленима којима су ти подаци нужни за обављање посла. Сви запослени у “Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД” (и пословни партнери) који имају приступ овим подацима одговорни су за поштовање начела заштите приватности.

Уколико сте регистровани корисник и не желите да примате промотивне поруке које можемо послати на ваш е-маил, молимо Вас да нас о томе обавестите на е-маил: интернет@новости.рс .

 

Интелектуална својина

Садржај приказан на овом сајту као што су странице, дизајнерски елементи (дугмићи, иконице и сл), текстови, фотографије, логотипи, аудио и софтвер су власништво Интернет продавнице „ књиге.новости.рс” или његових добављача и не могу се користити без предходне сагласности “Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД”. Уколико за садржај који се налази на “КЊИГЕ.НОВОСТИ.РС” сматрате да је ваш и да је злоупотребљен, молимо Вас да нас контактирате у циљу утврдивања интелектуалне својине. Све информације доступне на интернет странама искључиво су информативног карактера, не смеју се користити у комерцијалне сврхе нити дистрибуирати трећим лицима.

 

Цене производа

“Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД” се обавезује да ће прихватити сваку цену по којој сте направили наруџбеницу без обзира да ли се цена производа променила након креирања наруџбенице. “Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД” има право да откаже наруџбеницу уз слање е-маил обавештења потрошачу уколико је дошло до грубе грешке приликом постављања цене на сајту, нпр. уместо 10.000,00 РСД је наведена цена 100,00 РСД и сл. Све цене у Интернет продавници изражене су у динарима (РСД) са обрачунатим ПДВ-ом.

 

Радно време

Радно време Он-лине продавнице „ књиге.новости.рс” је од 00-24 , 7 дана у недељи. У случају техничких проблема или током захвата редовног одржавања сајт може бити у краћем временском периоду недоступан, о чему ћете бити обавештени.

Радно време канцеларије је од 09 до 17 радним данима док суботом и недељом кацеларија не ради.

 

Одрицање од одговорности

Делимична или потпуна непримењивост или незаконитост одређене одредбе ових Услова, неће утицати на пуноважност осталих одредби које остају на снази у целини. Непримењива или незаконита одредба ће бити замењена другом одговарајућом одредбом. Сагласни сте да ваша права и обавезе проистекле из ових Услова корисћења не можете пренети на трећа лица без изричитог писменог одобрења “Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД”.

“Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД” се обавезује да ће се понашати као одговоран трговац и да ће редовно тј. свакодневно ажурирати стање свих производа приказаних у нашој Интернет продавници. Ипак, због различитих разлога које не можемо у потпуности контролисати не можемо стопроцентно гарантовати купцима да је сваки производ који су он-лине наручили или платили доступан. Уколико се то деси одричемо се одговорности за могућу штету због губитка времена наших купаца и индиректних догађаја који из тога могу наступити, а у којима би купац сматрао да су настали због горе поменутог разлога.

“Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД” максимално користи све своје ресурсе да Вам сви артикли на овом сајту буду приказани са исправним називима, спецификацијама, фотографијама и ценама. Ипак, не можемо гарантовати да су све наведене информације и фотографије артикала на овом сајту у потпуности тачне.

 

НАЧИН КУПОВИНЕ У ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦИ КЊИГЕ.НОВОСТИ.РС

“КЊИГЕ.НОВОСТИ.РС”је Интернет продавница која послује у складу са Законом о електронској трговини и свим осталим важећим законима и прописима у Републици Србији. Детаљни услови куповине наведени су у следећем тексту. Молимо Вас да се упознате са њима пре него што обавите куповину:

 

НАРУЧИВАЊЕ

За наручивање производа из понуде Интернет продавнице “КЊИГЕ.НОВОСТИ.РС” потребно је да испратите следеће кораке:

1.Приступање е-продавници

2.Одабир производа који желите да купите

3.Додавање производа у корпу

4.Преглед корпе

5.Попуњавање обрасца и унос свих неопходних података

6.Наручивање

7.Плаћање

 

Плаћање

“КЊИГЕ.НОВОСТИ.РС” подржава следеће начине плаћања:

Плаћање кредитним и дебитним картицама

Након креирања наруџбенице програм Вас води на сигурну страницу БАНKА ИНТЕСА где ћете унети Ваше податке са картице и тако извршити плаћање. Овај начин плаћања подразумева да се након потврде поруџбенице средства резервишу на Вашој картици. Средства се скидају са Ваше картице када се производи издвоје и припреме за слање.

Напомена за кориснике кредитних картица: Уређаје није могуће платити на рате без камате осим уколико је то посебно назначено или омогућено у форми плаћања.

Уплатницом на шалтеру банке или поште

Овај начин плаћања подразумева да након потврде наруџбенице, на шалтеру банке или поште извршите уплату износа са наруџбенице на наш рачун а све према јасним инструкцијама које сте добили путем маил-а на дресу коју сте оставили при поручивању.

 

Е-банкингом

Овај начин плаћања подразумева да након што потврдите своју наруџбеницу, путем свог Е – банкинг налога извршите плаћање износа са наруџбенице. Сви детаљи у вези плаћања са јасно назначеним инструкцијама биће Вам послати на е-маил након Ваше потврде наруџбенице.

Напомена:

У случају плаћања путем е-банкинг-а, вирманом или уплатницом уколико не извршите плаћање по наруџбеници у року од 24 сата од њеног креирања, иста ће бити сторнирана и обрисана. Након истека периода од 24 сата плаћање по тој наруџбеници није могуће, али можете нас контактирати ради провере И потом направити нову наруџбеницу и извршити уплату по њој у истом року.

 

ЗАШТИТА ПОВЕРЉИВИХ ПОДАТАКА О ТРАНСАКЦИЈИ

Приликом плаћања картицом путем интернета, унос података картице се врши на заштићеној страници Банке, а пренос преко интернета у заштићеној (криптованој) форми коришћењем ССЛ протокола и ПКИ система као тренутно најсавременије криптографске технологије.

Сигурност података приликом куповине гарантује процесор платних картица, Банка Интеса АД –  НестПаy пејмент гејтвеј. Комплетни процес наплате се обавља на страницама банке. Нити једног тренутка подаци о платној картици нису доступни нашем систему.

 

ИСПОРУКА

“Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД” врши испоруку робе искључиво на територији Републике Србије  (осим КИМ због немогућности испоруке) курирском службом у зависности од процене и одлуке “Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД”  за сваку конкретну наруџбину посебно а све у складу са могућностим и захтевима процеса рада код “Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД”.

Испорука ван територије Републике Србије није могућа.

Трошкови испоруке робе падају на терет купца.

Рок испоруке у складу са законом о заштити потрошача је 30 дана, али у складу са добром пословном праксом “Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД” ће се потрудити да изврши испоруку у року од 7 дана.

Курирска служба која ће вршити испоруку робе је XXXX.

Приликом преузимања пошиљке потребно је потписати адресницу и рачун-отпремницу. Достава наручених производа из наруџбенице се обавља по евидентирању Ваше уплате.

Како у пракси уручење мозе бити и брже, а да не би сваки дан ишчекивали курира и пошиљку, приликом предаје ваше пошиљке курирској служби послаћемо Вам е-маил обавештења да смо пошиљку послали.

Испорука за територију Републике Србије се врши од 8 до 16, потребно је да на дан испоруке, о чему Вас обавештавамо, обезбедите да на адреси буде особа која може преузети пошиљку. Уколико Вас курир не пронађе на адреси покушаће да Вас контактира на број телефона који сте нам оставили у форми поруџбенице. Испорука се покушава 2 пута, после чега се производ враћа “КЊИГЕ.НОВОСТИ.РС” продавници.

Уколико нисте сигурни да ћете у периоду испоруке бити на адреси испоруке, препорука је да се остави адреса на којој је могуће испоручити производ.

На екрану где остављате своје личне податке имате поље за коментар, молимо да ту упишете детаље о месту/адреси испоруке као што су: спрат, број стана или апартмана И слично. Ипак, имајте у виду да испоруку врши курирска служба, тако да је потребна и доза флексибилности.

 

РЕКЛАМАЦИЈЕ

У случају да имате рекламацију на производ будите слободни да нас контактирате. Будите сигурни да смо спремни да решимо насталу ситуацију под условом да су испуњени сви неопходни законски услови.

“Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД” не преузима одговорност за физички оштећене производе или производе који су оштећени ненаменским коришћењем.

Будите сигурни да ћемо све оправдане рекламације прихватити и у зависности од Ваших захтева вратити новац или заменити.

Пријаве рекламација као и детаљне информације о правима и обавезама купаца можете затражити путем телефона и слањем рекламационог листа (кликом на овај линк можете преузети рекламациони лист) на е-маил адресу:  „internet@novosti.rs” са напоменом РЕКЛАМАЦИЈА.

По пријему производа, “Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД” утврдиће да ли је производ неоштећен. Купац одговара за неисправност или оштећење производа који су резултат неадекватног руковања производом, тј. купац је искључиво одговоран за умањену вредност производа која настане као последица руковања робом на начин који није адекватан. Уколико се утврди да је наступило оштећење производа кривицом купца, одбиће се враћање цене и производ ће му бити враћен на његов трошак.

 

ПРАВО КУПЦА НА ОДУСТАНАК

Попуњавањем обрасца и комплетирањем поступка куповине у интернет продавници “КЊИГЕ.НОВОСТИ.РС”који је описан у одељку НАЧИН КУПОВИНЕ У ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦИ  ових Општих услова ви прихватате понуду “Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД” и закључујете уговор о купопродаји електронским путем.

Сваки купац који закључи уговор попуњавањем обрасца и комплетирањем поступка куповине у интернет продавници има право да одустане од овако закљученог уговора у року од 14 дана од дана кад је преузео производ, без обавезе навођења разлога. У том случају трошкови враћања производа И новца иду на терет купца, а купац је обавезан да робу врати у комплетном, исправном и неискоришћеном стању и у оригиналном, неоштећеном паковању заједно са пратећомм документацијом која се састоји из рачун-отпремнице.

Како би купац остварио ово право, неопходно је да попуни образац о одустанку од куповине (кликом на овај линк отвара Вам се Образац) и пошаље га на е-маил адресу internet@novosti.rs  са напоменом ОДУСТАЈАЊЕ ОД УГОВОРА. Купац је дужан да производ врати без одлагања, а најкасније у року од 14 од дана када је послао образац за одустанак. По истеку рока од 14 дана од дана када је послао образац за одустанак, купац губи право на одустанак од уговора.

Уколико купац не испоштује све наведено неће имати право на одустанак од уговора И повраћај средстава.

По пријему производа, “Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД” утврдиће да ли је производ исправан и неоштећен. Купац одговара за неисправност или оштећење производа који су резултат неадекватног руковања производом, тј. купац је искључиво одговоран за умањену вредност производа која настане као последица руковања робом на начин који није адекватан. Уколико се утврди да је наступило оштећење производа кривицом купца, одбиће се враћање цене и производ ће му бити враћен на његов трошак.

 

ПОВРАЋАЈ КУПЉЕНЕ РОБЕ

Трошкове враћања робе и новца сноси купац, сем у случајевима када купац добије неисправан или погрешан артикал (несаобразност производа).

Купац је обавезан да робу, у зависности од разлога враћања, врати у комплетном и физички исправном стању и паковању, заједно са пратећом документацијом која се састоји из рачун-отпремнице, као и оригиналног уредно попуњеног Рекламационог листа или Обрасца за Одустајање од уговора.

Приликом преузимања пошиљке потребно је да визуелно прегледате пакет да случајно не постоје нека видна оштећења.

Уколико приметите да је транспортна кутија значајно оштећена и посумњате да је производ можда оштећен, одбијте пријем пошиљке и одмах нас обавестите.

Уколико је пошиљка наизглед без оштећења, слободно преузмите пошиљку и потпишите куриру адресницу и рачун-отпремницу.

Дужни сте да водите рачуна да ли Вам је испоручен одговарајући број артикала назначен на адресници курирске службе коју приликом преузимања пошиљке потписујете, јер све што потпишете сматра се испорученим и у таквим случајевима “Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД” неће бити одговоран за евентуалне квантитативне недостатке.

 

ПОВРАЋАЈ СРЕДСТАВА

У случају враћања робе и повраћаја средстава купцу који је претходно платио платном картицом, а без обзира на разлог враћања, “Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД” је у обавези да повраћај врши искључиво преко ВИСА, ЕЦ/МЦ и Маестро метода плаћања, што значи да ће банка на захтев продавца обавити повраћај средстава на рачун корисника картице.

У случају враћања робе и повраћаја средстава купцу који је платио на рачун “Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД” вирманом или уплатницом, такав купац је дужан да на захтев оператера достави привредном друштву “Новинско-издавачко друштво компанија Новости АД” број текућег рачуна како бисмо могли да извршимо повраћај средстава.

 

ЗАШТИТА ПРАВА ПОТРОШАЧА

Сва права која потрошач има по Закону о заштити потрошача  и усвојеним правилницима можете погледати на линковима: Закон о заштити потрошача, Правилник о раду тела за вансудско решавање потрошачких спорова, Правилник о облику и садржини обрасца за одустанак од уговора на даљину или уговора који се закључује изван пословних просторија. Уколико Вам неке одредбе нису јасне можете контактирати неко од званично Евидентираних друштава и савеза који су уписани у регистар Министарства трговине, туризма и телекомуникација – сектор за заштиту потрошача.