Bajaga predstavio stihove naših života

Knjiga “Vodič kroz snove” i novi album Momčila Bajagića Bajage predstavljeni u Zvezdara teatru

IMAM malo tremu, zato što mi je ovo prva knjiga u životu, a album mi je dvanaesti, pa mi je onda lakše – rekao je u utorak kratko Momčilo Bajagić Bajaga na sceni Zvezdara teatra, na promociji svoje knjige pesama “Vodič kroz snove” i novog album “Daljina, dim i prašina”, u izdanju Kompanije “Novosti, a u saradnji sa koncertnom agencijom “Long plej”.

A onda je uzeo gitaru u ruke, i na svoj način se zahvalio prijateljima, kolegama i obožavateljima, koji su ispunili mesta u pozorištu. Uz pratnju gitariste iz “Instruktora” Marka Nježića, zapevao je naslovnu stvar sa novog albuma: “Daljina, dim i prašina”. Jedinstveni i “nesavršeni” Bajagin glas odjeknuo je salom i podsetio sve prisutne zašto je ovaj muzičar i pesnik postao legenda i omiljen, skoro trideset godina. Poseban glas koji je na svoj način obojio istoriju našeg rokenrola, kako je u sredu na promociji rekao akademik Dušan Kovačević.

Bajagina knjiga je od četvrtka u prodaji na svim kioscima, po ceni od 450 dinara, a uz nju se dobija na poklon novi disk.

Osim članova benda, Miroslava Cvetkovića, Aleksandra Loknera, Žike Milenkovića, Čede Macure, na predstavljanju ovog Bajaginog paketa snova, koji je od srede na svim kioscima, po ceni od 450 dinara, bili su Bora Đorđević, Miša Aleksić, Kornelije i Aleksandra Kovač, Dejan Cukić, Žika Jelić, Nenad Milosavljević (Neša Galija), Mirjana Bobić Mojsilović…

– Ovaj “Vodič kroz snove” je vodič kroz naš život, kroz naših trideset godina snova koji su često bili i teški i tmurni, a on se potrudio da ih peva i dočara na svoj način. Na Beograd su nasrtali sa svih strana, svim sredstvima. Jedan veliki i opasan napad se dešavao naročito tokom devedesetih godina – napad primitivizma u muzici. Ova knjiga je, baš kao i njegova muzika, dragocena odbrana Beograda – rekao je Kovačević.

Bajaga je, po rečima profesora Aleksandra Jerkova, pokazao da poezija ima smisla i da je potrebna ovom svetu.

– Bajaga nije samo izvrstan umetnik i muzičar nego i pesnik liričar, i to pesnik od reda onih starih koji su nekad i začeli istoriju pesništva na ovom delu zemaljske kugle. Uz pesnički dar i zanos ima i sposobnost koja je retka kod pesnika: komunikaciju sa publikom. Iz poneke njegove rime, dosetke, sitnog štosa, odjednom se odvoji posebna nijansa, nit za koju znate da je stvarno pesnička i lirska, i onda takav stih zapamtite kao sastavni deo svog života. A kad stihovi postanu deo vaših života, šta ćete više i bolje – rekao je Jerkov.

Ugledni novinar i publicista Petar Popović podsetio je na to da se Bajagin prvi album “Pozitivna geografija” pojavio 1984, u godini u kojoj su u svetu, a i kod nas objavljene neke od najboljih ploča u muzičkoj istoriji.

– Sa novim albumom Momčilo se delimično vraća na neke pozicije koje je dotaknuo na “Pozitivnoj geografiji”. Tamo je nosio pozitivizam i nadahnuće svoje 24 godine i osvojio nas jednom zauvek. Njegove pesme su amajlije, kodovi sa kojima su generacije odrastale, a neki klinci u garažama verovali da sa ta dva-tri akorda i sa gitarom mogu promeniti svet – zaključio je Popović.

Izdavanjem “Vodiča kroz snove”, po rečima izvršnog direktora Kompanije “Novosti” Aleksandra Backovića, naša kuća je svom đerdanu dodala jedan novi biser.

– Sudaranje Bajage i “Večernjih novosti” je svakodnevno. Sve što je ovaj talentovani čovek do sada radio – 12 albuma, koncerte, promocije, turneje – sve su to “Novosti” ispratile. On nije izdavao albume svake godine. Nove pesme, pa i ovu knjigu, objavljivao je tada kada je imao šta da kaže, i u tome je njegova veličina – kazao je Backović.

A da su Bajagine pesme čista poezija, uverili su se svi prisutni kada je na scenu Zvezdara teatra stupio naš proslavljeni glumac i reditelj Lazar Ristovski i nadahnuto odrecitovao bajkoviti “Ruski voz”.

BORA ĐORĐEVIĆ

– JoŠ dok je bio u “Čorbi”, Bajaga je jedini bio privilegovan da, osim mene, piše tekstove i da oni budu objavljeni. To samo govori da je odličan pesnik, što se vidi i po pesmi “Ruski voz”, koja je meni omiljena.

NENAD MILOSAVLJEVIĆ

– Bajaga je ozbiljan autor i sve što uradi na visokom je nivou. Čitavom svojom karijerom dokazao je ko je, vreme je reklo sve, to je vrhunska umetnost. Emotivno sam vezan za njegove sjajne pesme, kao što su “Plavi safir”, “Zažmuri”…

KORNELIJE KOVAČ

– Šta da se kaže: Bajaga je Bajaga. Zna se da to nije nešto što je prolazno, to ostaje. On će uvek sa svojom poezijom i muzikom da bude blizak slušaocima, a to je najbitnije. Optimizam koji širi kroz svoje tekstove i muziku pomaže ljudima da prežive.

ŽIKA JELIĆ

– Pratim ga od početka. Dobar potez je što je spojio najnoviji disk i knjigu izabranih pesama. Bajaga je kompletan autor, čovek koji je imao šta da kaže i imaće i ubuduće. Neobično ga cenim i volim. Hvala mu za dobru muziku.