Hoćeš li i dalje da budeš Srbin?

1.00 RSD

Nema na stanju

Nema na zalihama

 

Opis

Prošle su dve decenije od vremena kad je agilni i ugledni novinar, ratni reporter i geopolitički analitičar Zoran Petrović Piroćanac s nekolicinom bliskomišljenika osnovao istraživačku grupu BINA i Centar za geopolitičke studije „Jugoistok“. Jedna od središnjih ideja koja je okupila saradnike ovih potencijalnih, ali nesuđenih, nukleusa instituta kakvih Srbija još uvek nema, bila je neophodnost pravovremenog i efikasnog suprotstavljanja medijskom i psihološkom ratu koji je početkom devedesetih godina minulog veka poveden protiv Srbije i srpskog naroda i koji je u početku bio potcenjen.

Dve publikacije koje su BINA i „Jugoistok” skromnim sredstvima uspele da izdaju na engleskom jeziku, Hronika najavljene smrti (1993) i Mediji su se tamo zadesili (1994), ostale su zapamćene kao najmodernije zamišljeni i najprimerenije realizovani, ali i nedovoljno zapaženi i zvanično afirmisani srpski odzivi na propagandne nasrtaje iz jednog dela međunarodne zajednice, nasrtaje koji su tokom narednih godina prerasli u monstruoznu medijsku kampanju, s dalekosežnim poražavajućim posledicama po sadašnjost, ali i budućnost srpskog naroda.

Kao neumorni „slobodni strelac“, Zoran Petrović Piroćanac nastavio je sve do danas da argumentovano i energično, bez dlake na jeziku i s one strane svake „političke korektnosti”, ukazuje na bezočnost i hipokriziju, zasnovanu na sistematskoj primeni dvostrukih standarda i razrađene metodologije specijalnog propagandnog rata, svojstvene medijskom „pokrivanju” zbivanja na bivšem jugoslovenskom prostoru, a s ciljem moralnog i političkog diskreditovanja Srbije i srpskog naroda.

Kao plod neumornog prikupljanja građe iz medija na više evropskih jezika, nastala je svojevrsna antologija „srbomržnje” Izbrisati srpski virus, s podnaslovom Mala antologija rasizma, šovinizma i Govora mržnje na kraju gpylol i početkom trećeg milenijuma. Od prvog (1999) do trećeg (2008) izdanja Piroćančeva zbirka uvreda, kleveta, izmišljotina i apsurdnih laži o Srbima višestruko je narasla.

Posluživši se jednim indikativnim pitanjem iz arsenala sarkastičnih verbalnih dosetki srpskih „prijatelja”, autor je odlučio i da promeni „epidemiološki” naslov knjige i opredeli se za Hoćeš li i dalje da budeš Srbin? (Mogao bi se dodati i znak uzvika!). Pored toga što ukazuje na rezultativno uznapredovalu fazu u eradikaciji nepoželjnog srpskog virusa, novi naslov u prvi plan ističe i jednu važnu širu i trajniju dimenziju propagandnog rata protiv Srba, na koju je Zoran Petrović Piroćanac i izričito u više navrata skretao pažnju. Reč je o tome da se blaćenje Srba i njihovo prikazivanje kao glavnih negativaca novije i savremene evropske prošlosti, a s obzirom na istaknutu ulogu koju su u nekim odsudnim zbivanjima tokom te prošlosti imali i uglavnom uspešno odigrali, funkcionalno uklapa u veliki projekat revizije percepcije nekih od najbitnijih istorijskih događaja u „najkraćem” (Hobsbaum), ali i najkrvavijem XX veku.