Izabrana dela

1.00 RSD

Isidora Sekulić
Pismo: Ćirilica
Broj strana: 566
Povez: Tvrdi
Format: 17×24cm
Godina izdanja: 2016
Bar kod: 9788674462539

Nema na stanju

Nema na zalihama

Kategorija:
 

Opis

Nema sumnje da većina naših čitalaca zna da je gđa Isidora Sekulić među našim najistaknutijim književnicima, možda najsjajniji stilist. Ono što se obično manje ističe, međutim, da je ona jedan od najdubljih duhova srpske književnosti, trebalo bi da je više poznato.

Miloš Crnjanski

 

U govoru, ponašanju, odevanju, životu Isidorinom bilo je nečeg monaškog. Ona nije živela u gradu, već u manastiru, i nije čitala i pisala u kabinetu, već u ćeliji. Viđao sam je raspoloženu, ali ne i radosnu.

Milan Kašanin

 

Nikada u životu ni pre ni posle nisam doživeo susret sa onakvom pronicljivošću uma i živošću duha kakvu je imala Isidora u svojoj sedamdeset osmoj godini života. Nešto pogurena, lako nakrenute glave na jednu stranu, kretala se po sobama hitro i nečujno, orna da priča, nestrpljiva da sluša.

Vladeta Jerotić

 

Isidora Sekulić predstavlja izuzetnu pojavu u našem književnom životu. Ova žena mislilac, na čudotvorni način sjedinjuje u sebi ne samo kosmopolitsko sa nacionalnim, nego i drevno sa modernim, senzibilno sa umnim, poetsku imaginaciju sa filosofskom kontemplacijom. Isidora je simbol i dokaz da se mirnim putem može ili treba da izvodi književna revolucija.

Zoran Gluščević