O Srbiji i Srbima

500.00 RSD

Aleksandar Čepurin
Pismo: Ćirilica
Broj strana: 173
Povez: Broš
Format: 20cm
Godina izdanja: 2019
Bar kod: 9788674462799

Kategorija:
 

Opis

Sami Srbi primećuju kod sebe važnu nacionalnu crtu – inat, odnosno „raditi uprkos“. Taj fenomen korene vuče iz davnih vremena kada je prijateljstvo bilo kratko, a neprijateljstvo dugo i teško, često žestoko.
„Inat“ nije samo „svojeglavost“, on je nešto više od toga. To je pravi srpski filozofski pojam koji u sebi objedinjuje sva moguća „za inat“, „bez obzira na…“ i „uprkos“. Srpski „inat“ u nekom smislu pretenduje na status nacionalne ideje.
Moguće je da bi bez tog „inata“ Srbima bilo teško da se odupru pritisku bezbrojnih osvajača i sačuvaju svoj identitet.

Primetio sam da je Srbima svojstveno snažno isticanje svoje individualnosti. Oni rđavo podnose ograničenja. Potvrda toga je činjenica da se srpski artefakti kulturno-istorijskog nasleđa gotovo uvek asociraju sa konkretnim ličnostima, a ne sa grupom ljudi.

Karakter Srba odlikuje se impulsivnošću, emocionalnošću. Ako se poredi srpski i zapadni mentalitet, prvi je pre sprinter, a drugi trkač na duge staze. Srbina i Rusa, za razliku od Kineza ili Nemca, niko neće naterati da rade od jutra do mraka ako za to nemaju ličnu motivaciju: za dobrobit porodice ili u teška vremena za dobrobit Otadžbine. Međutim, ukoliko im se zadatak dâ na pravi način, oni će raditi s entuzijazmom, često žrtvujući slobodno vreme, pa čak i zdravlje.

Junaci i junaštvo u istoriji Rusije i Srbije; Ne znam koliko je to tačno, ali primetio sam da se kod Rusa i Srba razlikuje pojam junaštva. Ma kako bilo čudno, za Ruse je važniji rezultat, a za Srbe žrtva. Junaštvo kneza Lazara i despota Stefana Lazarevića čine njihova tragična smrt i žrtva. I nije važno što oni nisu pobedili i što su posle njihovog poraza zemlju porobile Osmanlije.
Ruski heroji su, po pravilu, uspešni članovi društva, heroji koji su promenili tok istorije, i proslavili zemlju.

Mnogi srpski junaci vezani su za viševekovne mitove.
Paradoksalno je što zaista uspešni srpski kneževi i vojskovođe koji su srednjovekovnu Srbiju pretvorili u balkansku imperiju, konkurentnu Vizantiji, ovde se poštuju, ali se njihova imena ne daju časopisima ili ustanovama. Poštuju ih – i ništa više.

Dodatne informacije

Težina0.218 kg